A visegrádi országok kortárs művészeinek képeiből nyílt kiállítás Lengyelországban

A festészet újrafelfedezése címmel nyílt kiállítás szombaton a visegrádi csoport (V4) kortárs alkotóinak műveiből...

A délkelet-lengyelországi Przemyslben VISEGRAD4ART – A festészet újrafelfedezése címmel nyílt kiállítás szombaton a visegrádi csoport (V4) kortárs alkotóinak műveiből: a tárlat a négy ország öt-öt művészének összesen mintegy száz festményét mutatja be.

A mai cseh, lengyel, magyar és szlovák festészet jellegzetes irányzatainak keresztmetszetét nyújtó kiállítást, amelyen a magyar kortárs művészetet feLugossy László, Lenkey-Tóth Péter, Pataki János, Sütő Róbert és Urbán Tibor képviseli, Marek Kuchcinski lengyel házelnök nyitotta meg Hörcsik Richárd, az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának elnöke jelenlétében.
A szejm elnöke a megnyitón rámutatott: a V4-en belüli együttműködés sok éve gazdasági, infrastrukturális, politikai, az utóbbi időben pedig biztonsági szempontból is jelentős. A közös visegrádi kiállítás azt bizonyítja, hogy az együttműködésnek kulturális jelentősége is van – emelte ki Marek Kuchcinski.
Felidézte, hogy a rendszerváltás előtt nehezen átléphető határok választották el a V4-eket, az országhatárok mellett mentális határok is. “Az alkotók, a gondolkodók átlépik ezeket a határokat, megmutatják, hogyan tudunk pozitívan, nem építve új falakat, együttműködni” – szögezte le Marek Kuchcinski.
Kákóczki András, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese, a tárlat magyar részének kurátora kifejtette: napjaink magyar művészeit nehéz besorolni, csoportként kezelni. “Az 1990 utáni korszakot olyan mobilitás jellemzi, hogy lehetetlenné vált országhoz, nemzethez, de akár egyes festészeti iskolákhoz, csoportokhoz is kötni az alkotókat” – vélte.
Hozzátette: a magyar művészek kedvezőbb feltételek között és korábban kerültek kapcsolatba nyugati társaikkal, mint más térségbeli alkotók, így a Nyugat művészeti hatása nagyobb mértékben érvényesült, mint bármelyik más közép-kelet-európai országban.
A lengyel szejm kezdeményezésére, a Przemyslben működő kortárs művészeti galéria társszervezésében létrejött kiállítás augusztus végéig tekinthető meg a przemysli Nemzeti Múzeumban. A tárlatról, amelynek fő kurátora Aurel Chiriac művészettörténész, gazdag képanyagú, terjedelmes katalógus is megjelent.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére