A nyomdagép a fejükre esett

A Makói Művésztelepnek a történetét dolgozza fel a Ludwig Múzeum Képtaktikák című tárlata...

A Makói Művésztelep a magyar grafika Mekkája volt a hetvenes és a nyolcvanas években. A hely fő profilja a sokszorosított grafika, a fotóalapú szita és ofszetnyomás volt. A fotókkal nem csak a művészeti akciókat örökítették meg, de kutatták velük a szerkezet, a mozgás és az időbeliség titkait is, sőt magát a valóságot is manipulálták velük.

 

KÉP: Sarkadi Péter: Munkácsy: Ásító, 1985, ofszetnyomat (ed.75) 420×300 mm // ludwigmuseum.hu

 

Időutazás: Ennek a művésztelepnek a történetét dolgozza fel a Ludwig Múzeum Képtaktikák című tárlata. A kiállítás felér egyfajta időutazással is. A művésztelepen alkotók ugyanis dolgos mindennapjaikat is dokumentálták, így egyből a kiállítás elején megismerkedhetünk a projekt mögött álló emberekkel. Ezekből a fotókból még árad a zsigulis,kempinges korszak nosztalgikus bája, a koré amikor a bajusz még menő volt. Ezek képek azért is jók, mert érdekes látni egy tárlat előtt, hogy az alkotók hétköznapinak tűnő, hús-vér emberek.

Előítélet nélküli kreativitás: A többi teremben már munkásság az úr. Döbbenetes látni, hogy már a hetvenes években milyen kreatívan, és sokrétűen aknázták ki a nyomdagépet. Van itt pop-artosan többféle színkombinációban elkészített fénykép, ákombákom rajzok fotói, nonfiguratív rorschach-teszt-féleségek, és punk lemezborítókat idéző kaotikus alkotások, sőt még konstruktivista geometrikus cuccok is.

A Művésztelep 1990-ben állt le. Az addigi munkát éves bontásban, kronologikus sorrendben nézhetjük végig. A kulcsszó a kísérletezés. Kicsit olyan érzése van az embernek, hogy a nyomdagép úgy pottyant Makóra, mint a kólásüveg az Istenek a fejükre estek című filmben. Előítéletek nélküli színtiszta kreativitással álltak neki a kísérletezésnek. A művek éppen ezért emberközeliek, földhözragadtak, kicsit mintha a szomszéd tehetséges gyereke csinálta volna őket.

Milliő: Ami minden képben benne van, az első teremnél már említett nosztalgikus életérzés. A képeken valahogy érződik, hogy magyar kéz alkotta őket, nem csak a libanyakakra illesztett piros-fehér-zöld zászlóknál nyilvánvaló. A képek tökéletesen hordozzák magukkal a miliőt, amely létrehozta őket. Ez ennek a tárlatnak a legnagyobb erénye. Az időutaztatás, ami nem arról szól, hogy minket vigyen el a múltba, hanem pont fordítva.

Kapcsolódó cikkek:
POPART: Ebből két emelet is kevés Kocsik, nők, Elvis, leveskonzerv. Kiállítás a Lumúban!
Rendelj egyedi POPART képet! Válassz egy partifotót, válassz egy stílust, rendeld meg emailben, mi átdolgozzuk, házhozvisszük, aztán tedd ki a faladra otthon, a klubban, vagy az asztalra! Most 12% kedvezmény minden kép árából!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére