A háromdimenziós könyv

Megnéztük a Fészek Színházban Bezerédi Zoltán önálló Eszterházy-estjét, a Kékszakállú Herceg csodálatos élete stb, stb, stb...

„A hangoskönyv gyakorlatilag a könyv 2D-s verziója” – szokták mondogatni (oké, igazából én szoktam mondogatni). Hogy ez igaz-e, arról érdekes vitákat lehet folytatni, de most tegyük fel, egy pillanatra, hogy igaz.

Ha így van, akkor Bezerédi Zoltán Fészek Színházban előadott önálló estje, a Kékszakállú Herceg csodálatos élete estébé, estébé, estébé maga a könyv 3D.
Mert, mi is történt? Bezerédi egymagában kiállt (néha ült) a színpadra, és elmondott egy szöveget, amit két Eszterházy Péter műből gyúrt össze (Harmónia caleestis, A Kékszakállú Herceg csodálatos élete). Tette mindezt olyan alapossággal és átéléssel, hogy a szavak tényleg megelevenedtek, szóval az egész legalább olyan nyomott hagyott az emberben, mint az olvasás élménye.

Az előadás nem annyira új, Bezerédi már előadta jó párszor erre-arra. Most a Fészek Színházon volt a sor, ahol a művész más darabokban is fel szokott ott lépni (pl. az alternatív Kosztolányi életutat bemutató Édes Dezső).

A Fészek Színház puritán környezetében jól érvényesült az amúgy szövegcentrikus előadás. Bezerédi rutinos róka, mégis érződött rajta, hogy mennyire szerelmese Eszterházy szövegeinek. Ami persze teljesen jogos. A Kékszakállú herceg szövege egészen megrendítő, sokkal gyengébb előadásban is letarolná a közönséget.

Nagyon messzi hasonlat, de nekem a Nirvana zenéje jut róla eszembe. A dinamika miatt. Kurt Cobainék vállaltan a hangulatváltásokra építették a zenéjüket, arra ahogy a lágyból hírtelen bezúznak. A Készakállú Herceg Csodálatos élete pont ugyanezt csináljak. Hihetetlenül elmés, nagyon mély emberismeretből táplálkozó humorral könnyezteti meg az embert, hogy azután egy pillanat alatt torokszorító tragédiába váltson át.

A humoros részek azért emberiek, mert a közönség első magán nevethet. Eszterházy elemi erővel ragad meg olyan pillanatokat, fordulatokat, érzéseket és gondolatokat, amelyeken ilyen-olyan formában mindenki átesik. És persze ugyanígy van ez a drámai részekkel.

Ehhez tényleg nincs mit hozzátenni.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Színház

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére