Nehéz csodagyereknek lenni

T. S. Spivet különös utazása
Váratlanul talál célba a T. S. Spivet különös utazása. Családi kalandfilmet ígér, de valójában road movie-ba ágyazott drámát kapunk sok humoros és őszinte pillanattal – mindannyiunk örömére.

Közhely, de egy jó road movie-ban soha nem a cél, hanem az odavezető út a fontos. A fizikai helyváltoztatás pedig egyben mentális utazás is. Így van ez a T. S Spivet különös utazásában is: a tízéves tudóspalánta, T. S. (Kyle Catlett) azért szökik el családi farmjukról, hogy átszelve Amerikát átvegye a Smithsonian Intézet díját forradalmi találmányáért. Jutalma végül mégis sokkal nagyobb lesz, mint várta volna.

http://www.antropos.hu/data/9077/2.jpg

Jean-Pierre Jeunet (Amélie csodálatos élete, Micmacs) legújabb alkotása hasonlóan szívmelengető és érzékeny, mint legtöbb filmje, viszont kevésbé formabontó azoknál. A T. S. Spivet különös utazása (egyébként Reif Larsen regényének adaptációja) mókás filmnek indul – a különc, koraérett T. S. mellett egy Wes Anderson-i furcsa családot ismerünk meg a rovarkutató mamával, cowboy papával és színészkarrierről álmodozó nővérrel. Wes neve többször eszünkbe juthat később is, hasonló színek, tárgyak, beállítások és karakterek bukkannak fel, bár sokkal kevésbé harsányan és öncélúan. Közben viszont kiderül, hogy a film tétje egészen más, mint Anderson munkáié. Csendes dráma bontakozik ki a szemünk előtt: a gyönyörű kivitelezésű film a gyászról szól.l-extravagant-voyage-du-jeune-et-prodigieux-ts-spivet-5195e4c659b8f

T. S. ikertestvére egy otthoni balesetben meghal – ezt már rögtön a film elején elmeséli T. S., azonban csak később lesz nyilvánvaló, mennyire megviseli őt és családját a veszteség. T. S. és Layton gyökeresen különböztek egymástól, Layton igazi farmergyerek volt, T. S. pedig a tudománynak élő feltaláló. Mégis – vagy pont emiatt – elválaszthatatlanok voltak egymástól. Ezt a hiányt kell feldolgoznia főhősünknek – sokkal nagyobb kihívás ezzel megbirkóznia, átrendeznie racionális magánvilágát, mint potyautasként felszöknie egy tehervonatra vagy elmondania egy köszönőbeszédet Washington legnevesebb tudósai előtt.

A cikk folytatása ITT!

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére