Végre egy jó sci-fi thriller

James Dashner - Útvesztő
Sose ítélj meg egy könyvet a borítója alapján, tartja a mondás. Ezt sok mindenre szokták alkalmazni, de viszonylag ritka, amikor tényleg egy iromány esetében mondhatjuk ki, de James Dashner Útvesztője ilyen iromány. Nagy hibát követ el, aki a borítója alapján ítéli meg.

Mert mi is szerepel a borítón? A belőle készült film plakátja (alapból dühítő, amikor egy könyv-eredetire a filmadaptáció plakátja kerül borító gyanánt, de valahol persze érthető marketing fogás). A képen trendi fiatalok látszanak futás közben, a háttérben egy labirintussal. A könyv hátuljáról pedig megtudjuk, hogy egy rakás fiatal törölt emlékkel egy labirintus közepéről próbál kijutni. Sekélyes koncepció, sekélyes sztori, gondolhatnánk…

Ezzel szemben az Útvesztő egy lebilincselő olvasmány, és még azt is képes elérni, hogy egyes részeknél óvatosan körbepillantva, biztonságérzetet keresve feljebb húzzuk magunkon a takarót (már ha ágyban olvassuk). Ha horrornak nem is neveznénk, azért lehet rajta parázni.

 A sztoriról azért nem lőnék le semmit, mert olyan fordulatok sorozatát tartalmazza, amelyek közül kár lenne bármit is lelőni. Maradjunk annyiban, hogy rendesen ki van fundálva. A könyv egyik legnagyobb pozitívuma a történetvezetés, amely egyrészt mesterien adagolja a feszültséget, másrészt pedig egyik rejtélyt dobja be az másik után. Az író mindig képes meglepni az embert, és amikor már úgy érezzük, hogy majdnem rájöttünk a megoldásra, mindig kihúzza a lábunk (és persze a szereplők lába) alól a talajt. Mindezt úgy teszi, hogy folyamatosan gondolkodásra sarkall, az embernek rögeszméje lesz, hogy a szereplőkkel együtt megfejtse a labirintus rejtélyét, elérve, hogy hajnali 2-kor is olvassuk.

http://antropos.hu/data/9067/2.jpg

Van azonban néhány negatívum, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül: néha a beszélgetések kissé hebehurgyára sikerülnek, a labirintus lakóinak zsargonja pedig olykor túl gyermeteg (ez persze lehet a fordítók sara is). A felsorolt tényezők olykor kissé kizökkentik az olvasót az atmoszférából, de szerencsére a sűrűn megtörténő szörnyűségek, és a válaszokból következő további rejtélyek visszarántják az embert a labirintusba.

Aki fenn tud akadni néhány sekélyesebb dialóguson, vagy mesterkélt kifejezésen, az azért fog dohogni nem egyszer, de aki elnéző az ilyesmivel, az nagyon jól fog szórakozni, és sokat izgulni/töprengeni/félni. Mindezt pedig hatásvadászat nélkül, a sztori felépítésével éri el az író. Kíváncsian várjuk, hogy milyen filmet csináltak belőle Hollywoodban.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Irodalom

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére