Térkép a csillagokhoz

David Cronenberg legújabb filmje
Sztárok, celebek, emberek. Hírnév, pénz, mindennapok. Mennyiben függnek össze ezek a szálak? Miért vágyunk annyira az életükre? Miben más az ő világuk és mi az, amiben mégis megegyezik a miénkkel? Nem más ez, mint az emberi lét halandósága, sebezhetősége. A sztárvilág függönyét fellebbentve Cronenberg újabb filmjében az emberi psziché torzulásaival foglalkozik.

A történet a manapság közkedvelt mód szerint épül fel, több mozaikdarabot összerakva tárul elénk az egész. Külön szálon ismerhetjük meg a Weiss-család életét, Havanna-ét és Agatha-ét, majd a szálak eggyé fonódnak a mindent elpusztító és egyben tisztító tűz által.

Az apa, Stafford (John Cusack) egy önsegítő program kidolgozásának köszönheti sikerét; az anya, Cristina (Olivia Williams) életét pedig a 13 éves fiúk, Benji színészi karrierjének koordinálása tölti ki. Persze, az utóbbi „munkát” nevezhetnénk szimplán modernkori anyarabszolgaságnak is. Stafford egyik páciense, a szintén pszichés problémákkal küzdő színésznő, Havana (Julianna Moore), akit a gyerekkori szocializáció során nyomorított meg híres, színésznő édesanyja (Clarice, Sarah Gordon). A nő nem tudja kiheverni anyja halálát és azt, hogy soha nem tehet szert olyan szakmai elismerésre, amilyenre korábban a szülő tett. A történet főszereplője Agatha (Mia Wasikowska), a pszichiátriai osztályon kezelt 20-as éveiben járó leányzó, aki nem más, mint a Weiss házaspár lánya…

http://antropos.hu/data/8989/2.jpg

A film előrehaladtával egyre jobban kikristályosodik előttünk milyen hatások játszottak szerepet a karakterek életeiben, hogy a drámai végkifejlett bekövetkezzék. A film több olyan modernkori társadalmi problémát érint, ami a psziché deformitásához vezet, amelyet ma már különféle terápiás módszerekkel kezelnek. De mi történik akkor, ha a kemikáliák a wc csészében landolnak és nem a beteg vérében…?

A fiatal lányok nagy örömére egy mellékszerep Robert Pattinson-nak is jutott. Az ő karaktere azonban a történet további darabjaival együtt legyen meglepetés!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére