Boris Vian: Ki érti a csajokat?

A Boris Vian-láz újra feltámadóban van. Az író legismertebb kötete, a Tajtékos napok egy éve került a mozikba, Audrey Taotou és Romain Duris főszereplésével. A film szinte tökéletesen visszaadta Vian szürrealista, pasztellszínű világát . De van egy másik Boris Vian is, egy izgalmakban és akcióban gazdag.

Ha kezünkbe vesszük a fent említett Tajtékos napokat, vagy akár a Pekingi ősz című regényét, Boris Vian avantgárd stílusa elragadja az embert. Nem létező helyszíneken furcsa nevű és foglalkozású emberek keverednek ilyen-olyan helyzetekbe. A Ki érti a csajokat?, azonban más, ennél egy reálisabb, ámbár kissé ironikusan kezelendő.

Vian az 1940-es években több krimivel is előrukkolt a nagyérdemű számára. Ezeket a történeteket az író álnéven,Vernon Sullivan amerikai színes bőrű író bőrébe bújva jelentette meg, aki hazája elutasítása révén Franciaországban jelenteti meg műveit. A könyvek az erőszakos, és igen erotikus felhang miatt nagy botrányt kavarnak.

A Ki érti a csajokat? is egy ezek közül az igencsak eltalált, fordulatos regények közül. Könnyű olvasmány, hiszen terjedelme nem haladja meg a 150 oldalt, s fordulatokban gazdag története könnyen magával ragadja az olvasót. Stílusa humoros, laza, igen sok szlenget használó nyelvezettel.

A történet főszereplője Francis Deacon, egy gazdag, könnyed fiatalember, aki öccsével egy igen forró helyzetbe keveredik, gyerekkori barátnőjük, Gaya közreműködésével. Minden egy szimpla, nyáresti álarcosbálon kezdődik, ahol a lánynak öltözött Francis hamar az események sűrűjében találja magát.

A könyv a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában jelent meg, egy sorozat tagjaként, hiszen Boris Vian könyveit most új, modern kiadásban veheti kézbe a lelkes olvasóközönség. A fordítást Lőrinszky Ildikó készítette.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Irodalom

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére