Transzcendens

Nolan nélkül készíteni Nolan filmet tisztes, ám fantáziátlan iparos munkával jelent egyet. A Transzcendens érdekes és látványos mozi, amiben azonban elmarad az a katarzis, ami miatt Christopher Nolan az egyik kedvenc rendezőnk.

Nolan neve a sokadik produceré mellett megtalálható ugyan a stáblistán, szellemisége azonban csak a szándékban látszik megmutatkozni. A rendezést Nolan operatőre, Wally Pfister vállalta magára, a látványra nincs is panasz, szuperszép és monumentális minden, a gondolatiság azonban egy önkéntesekből álló civil lobbi mélységével vetekszik. A történet szerint Will Caster (Johnny Depp) mesterséges intelligencia kutató, aki terroristatámadás áldozatául esik. Felesége (Rebecca Hall) és barátja (Paul Bettany) feltöltik a tudós elméjét az Internetre, nem is sejtve, hogy ezzel milyen fejlődésnek adnak lökést.

http://antropos.hu/data/8682/2.jpg

A film legnagyobb hiányossága, hogy semmilyen úton nem indul el. Felvillantja egy hátborzongató horror lehetőségét, de nem él a riogatás eszközével.  Folyamatosan moralizál, de gondolatkísérletei csírájukban halnak el. Felállít egy szerelmi háromszöghöz alkalmas szituációt, de egyáltalán nem foglalkozik vele. Elmesél egy fordulatoktól mentes történetet, aminek kimenetelét ráadásul a keretes szerkezetnek köszönhetően már az első percben le is lövi. Négyen – köztük az operatőrként annyival erősebb Pfister is – dolgoztak a forgatókönyvön, mégsem tudtak igazán életképes anyagot összehozni.

A cikk folytatása ITT!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Film

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére