2014. március 14., péntek 20h

Bëlga: a második 15 év

A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő (Budapest)
A Bëlga négy tagja tavaly ilyenkor éppen az A38 Hajón ünnepelte a NEM!!! hiphopzenekar fennállásának tizenötödik évfordulóját. Azóta az együttes új taggal, a Tituszt a koncerteken helyettesítő DJ Marvinnal bővült, és ismét a hajót választotta helyszínként „a következő tizenöt évet” megnyitó, korszakindító bulijára.

Bár a Bëlga “hiphopzenekarként” vonult be a köztudatba, a Titusszal kiegészülő három dumagép, Bauxit, Mégötlövés és Tokyo már rég nem csak reppet nyom. Furcsa, szürreális, (ön)ironikus szövegek, zseniális műfajparódiák, oktatószámok, kiosztódalok, alázózenék, Ganxsta Zolee-paródia és Cypress Hill kifigurázás, egzisztencialista butadiszkó, gyereklemez, modernizált bordal, négynegyedes történelmi tabló, politikai odamondogató és nagyszabású online lemezsorozat – csak néhány petárda a Bëlga kifogyhatatlan patrongyárából.

Az 1998-as indulás csaknem egybeesett az EstFM két évvel későbbi rajtjával, így mire a Bëlga „rádióbarát” produkcióvá érett, meg is találta a közegét, és a rádió egyik, ha nem „az” emblematikus előadója lett. Népszerűsége rakétasebességgel nőtt és újabb két év elteltével valósággal felrobbantotta a hazai fél-underground könnyűzenét a beszédes című Majd megszokod lemezzel. Értelmiségi gigaslágerek, telibe találó szövegek, Titusz precízen összerakott, egyszerre kidolgozott és trash zenei alapjai, kifinomult odamondogatás és hipergagyi blődli: ilyet korábban még senki sem csinált a magyar hiphopban. Persze a beszédes cím üzenete aztán nem vált valóra: a Bëlga az elkövetkező tíz évben, számtalan koncerten és számtalan lemezen keresztül megszokhatatlan volt, mindig újító, friss, szellemes és vitriolos.

http://antropos.hu/data/8504/2.jpg

Az év elején trükkös bevezető kampány keretében mutatták be az új tagot, a Tilos Rádióból és Radiocaféból, valamint a Trancewave lemezboltból és jó sok partisorozatból ismert DJ Marvint, aki „a következő tizenöt évben” a koncerteken helyettesíti – a zenekartól egyébként el nem váló – Tituszt.

Fennállásának tizenötödik évfordulóját tavaly hatalmas A38-as bulival ünnepelte a Bëlga, és most, egy évvel később „a következő tizenöt év” fényes nyitányát tartja meg.

Belépő: 1000 Ft, elővételben kapható. Jegyek elővételben vásárolhatók az
A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Party-Koncert-Feszt

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére