Deadmau5: emberek és egerek

Hihetetlen népszerűsége valószínűleg amiatt van, hogy meg tud mozgatni olyan embereket is akik nem épp az elektronikus zene iránt rajonganak. Ki ő? Kedden a Szigeten meglátod!

Az eredeti nevén Joel Thomas Zimmerman, 1981. január 5-én született Niagara Falls-ban, Kanada Ontario tartományában és most is Kanadában, Torontóban él. A művésznevének eredete sem egyszerű. Egy nap a számítógépének házában, miközben a videokártyáját cserélte, talált egy döglött egeret. Az esetet megosztotta chat-es ismerőseivel, akik a „döglött egeres gyerek”-ként kezdték emlegetni és így ő fel is vette a nevet, ami akkor ’Deadmouse’ volt, de ezt később leegyszerűsítette és így született meg művészneve a Deadmau5.

http://antropos.hu/data/6795/4.jpg

2005-ben jelent meg az első stúdió albuma Get Scraped címmel.
A cd-n 16 szám volt, amikben főként a progressive house dominált, de mellette megjelentek más műfajok is, mint a trance, az electro, az ambient, a minimal techno vagy éppen a breakbeat. A szakma lelkesedéssel fogadta az alkotást és valószínűleg mindenki érezte, hogy egy új szellemű és igen nagy tehetség első kísérlete ez.

A második stúdióalbum a Vexillology volt 2006-ban, ami egy színtiszta progressive house album lett, tíz igen ütős track-kel.

Ezután következett a nagy áttörés, 2008-ban, amikor is kiadták Random Album Title címmel a harmadik stúdióalbumát. A szakma és a közönség is egyértelműen megőrült tőle. Szintén a progressive house dominált, de igen nagy szerephez jutott a trance és az electro vonulat is.

Az Alone With You, az Arguru, a Not Exactly és a Kaskade-el közös munka az I Remember mind a közönség kedvence lett és a kritikusoktól sem maradt el a díjeső értük. Furcsa dolog volt az a tény, hogy az album legnépszerűbb és legkedveltebb száma a Faxing Berlin lett. Ez pusztán abból fakad, hogy az egyik legszomorúbb szám, amit az elektronika valaha is látott addig. Talán ezért is ragadhatott magával mindenkit. A Not Exactly-vel díjat nyert a Beatport Music Awards-on, a Juno Awards-on pedig a Random Album Title megkapta az év legjobb Dance albumának díját. Emellett Deadmau5 11. helyen végzett az évben a DJmag. com Top 100-as listáján.

2009-ben látott napvilágot a For Lack of a Better Name. Az album a szokásos progressive house mellett megint trance és electro jelleget mutatott, ezen kívül bővült a tech house hatásával. Megjelent rajta a Ghosts ’N’ Stuff című alkotás, ami szintén hatalmas közönségsikert ért el. Az album utolsó száma a Strobe volt, ami egy több mint tíz perces epikus vallomás arról, hogy a zene lényegileg felfoghatatlan.

http://antropos.hu/data/6795/3.jpg

A Juno Awards-on szintén elhozta az év albuma díjat, az igen rangos International Dance Music Awards-on (amit csak az elektronikus zene Oscarjaként emlegetnek) díjat nyert a Ghosts ’N’ Stuff és jelölt volt a Strobe is. Az év más szempontból is fontos volt, mivel Deadmau5 megkapta élete első Grammy-díj jelölését egy fantasztikus remix-ért, amit Morgan Page feat. Lissie The Longest Road című számából készített. Ebben az évben felfelé menetelve hatodik helyet ért el a DJmag-en.

2010-ben kijött a furcsa című 4×4=12 album. Ezt már a trendekhez igazította, így kapott helyet a szokásos progressive mellett a dubstep hangzás és ízlésvilág. Ez főként a Raise Your Weapon és a One Trick Pony című számokban lelhető fel. Ezeken kívül remek számok kaptak helyet a tracklist-ben, olyanok mint a pörgős Some Chords, vagy a Másnaposok második részének egyik betétdalának választott, Sofi Needs a Ladder.

Az album igen nagy visszhangra talált és ez felkeltette a Grammy figyelmét is és ők három jelöléssel honorálták a szerző és társainak munkáját. Sajnos a díjak elmaradtak, mivel a zsűri a vele egy kategóriákban versenyző Skrillexnek adta a díjakat.

A titok a többműfajúságban rejlik. Egy producer általában elkötelezi magát egy műfaj mellett (csak néha próbál új dolgokat és legtöbbször visszatér a gyökerekhez) és kitart mellette a pályafutása végéig. Ez Deadmau5 esetében nem így van. Ő képes akár minden egyes albumában más műfajú számokkal előrukkolni. A titok másik része talán a fellépésben lehet. Arról mi más juthatna eszünkbe, mint a hatalmas egérfej, ami a DJ védjegyévé és elsőszámú ismertetőjegyévé vált az évek során.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Zene

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére