A fantázia művészete a Millenárison

Augusztus 6-ig megnézhetjük!
Mindenkit sok szeretettel vár az ART.RPG galériájának „valósidejű, hármodimenziós" kiállítása, 26 művész - illusztrátorok, grafikusok, festők - izgalmas munkáival a budapesti Millenárison.

A szerepjátékok, az anime, a fantasy és a sci-fi szeretete egyfajta – nincs rá jobb szó – életmód, a szárnyaló képzelet és fantázia különleges megnyilvánulása, amely képes összehozni a legkülönbözőbb embereket. Közös nevező, amely segít kiszakadni kicsit a realitásból, sajátságos mezsgye, ahol bárkiből rettenthetetlen hős válhat, megmentheti az elrabolt hercegnőt, beépülhet a cyber-rendszerbe egy-egy kaland erejéig – kinek mi az igénye -, összefoglalva pedig: színesebbé teszi az átlagos mindennapokat.
A fennállásának kilencedik évét ünneplő ART.RPG galéria – mint az LFG.HU (volt RPG.HU) online szerepjáték, sci-fi, és fantasy-magazin művészeti oldala – több mint száz művésznek biztosít jelenleg is megjelenési lehetőséget, ám a virtuális kiállításból a nagyközönség elé, a valós térbe most először lép ki. Ehhez 26 művész támogatását sikerült elnyerni, akik különféle grafikákkal, festményekkel és maszkokkal emelik a rendezvény fényét.

A kiállításon a következő alkotók művei tekinthetőek meg: Alexandru Sabo, Boros-Szikszai, Buttinger Gergely, Cserny Tímea, Dányi István, Fónai-Szabó Zsuzsanna, Hartmann Krisztián, Huszár Szilvia, Körmendi Ágnes, Kovács Péter, Kovács Roland, Lipták László, Lőrinczy Judit, Papp Norbert, Pozsgay Gyula, Ruzsinszki Zsolt, Szabó Sándor, Szendrei Tibor, Szentirmai Renáta, Tasi Zsuzsa, Temesi Péter, Ujvárosi László, Vass Richárd, Vida László, Vincze Andrea és Zsilvölgyi Csaba.

Ezen alkotók közül sokan nemzetközi színvonalú munkát végeznek, külföldön is elismert művészek, de a kiállításon helyet kap az új generáció is, a még nem annyira ismert, de tehetséges fiatalok.
A fantasy, a sci-fi és határterületei világainak képzőművészete legtöbbször alkalmazott művészet: az adott terméket – számítógépes- vagy társasjátékot, regényt, antológiát, magazint stb. – kell vonzóbbá tenniük és kiegészíteniük a képeknek, hangulatot teremteni, azonnali bepillantást engedni az adott világba, ezért leginkább azzal a történettel vagy játékkal élnek együtt igazán, amelyet illusztrálnak. A képalkotásnál figyelembe kell venni a kapcsolódó tipográfiát és a nyomtatott vagy virtuális környezet lehetőségeit és korlátait is, azonban a minőségi munkák többsége ebben a műfajban is megállja a helyét – akár önmagában is.

A kiállított művek zöme digitális technikával készült, aminek több oka is van: jelentősen gyorsabban lehet így dolgozni, ugyanakkor olyan hatások elérésére is alkalmas, amire a hagyományos technika önmagában nem (egy számítógépes játék concept art-jainál pedig nehéz is lenne mást elképzelni).
Napjainkra azonban a digitális képalkotás is kivívhatja magának a művészi rangot, hiszen ott sem a gép rajzol az ember mellett; a fényceruzát és a programokat ugyanúgy az emberi kreativitás, szakértelem és kéz mozgatja. (Nem mellesleg pedig az eredetileg is monitorra tervezett grafikákat is egészen más térbe helyezi a fotóminőségben kinyomtatott, bekeretezett megjelenés.)

A tárlaton mindezek mellett helyet kapnak a hagyományos technikák, ill. azokról készült reprodukciók, sőt szobrok is, vagyis olyan alkotók és művek, amelyek nem kapcsolódnak elsődlegesen a fantasy és sci-fi világaihoz, egy dolog azonban mégis közös bennük: a fantázia, a magas színvonal és a közösségépítés.
A tárlat Millenáris Park Teátrum épületének Piros-Fekete Galériájában tekinthető meg díjtalanul augusztus 6-ig, délelőtt 11 és este 7 óra között. A szervezők nyereményjátékkal is kedveskednek a látogatók részére: a kitöltött részvételi szelvénnyel a nyertesek választhatnak a kiállított képek közül.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére