Milyen az új iPhone 3GS?

A WWDC-n június elején bejelentették, Magyarországra július legvégén érkezett meg, tőlünk pedig most, néhány nappal később érkezik az exkluzív teszt az Apple legújabb telefonjáról.

Az előző verzióhoz képest a legszembetűnőbb változást az „S” betű jelenti, ami pedig – hogy, hogy nem – a “speed”-et takarja. A dobozból kicsomagolva rögtön a szemünk elé tárul a készülék, mely méreteiben nagyjából ugyanakkora, mint elődje. A csomagolásban amúgy található még töltő, adatkábel, és egy füles is, de erről később.

A SIM-kártya behelyezése után máris szembesülünk az első fegyverténnyel, miszerint jóval gyorsabb lett a bootolás, és a rendszer felállása. A menü, nekem, mint friss iPhone felhasználónak, igen tetszetős, gyors, kényelmes, és félelmetes módon intuitív. Megpróbálom valamennyire rendszerezni az élményeimet, de nem lesz egyszerű, hiszen magam is kénytelen vagyok azok táborához csatlakozni, akik hajlamosak megváltónak nevezni a készüléket.

Alapok
Az üzeneteknél most már tudunk MMS-t is küldeni, én általában félévente egyszer használom ezt a funkciót, akkor is általában valamilyen alkoholos befolyásoltság alatt, hogy „hú de jó, akkor most ezt megmutatom ennek és ennek”; amúgy hiánypótló volt, úgyhogy öröm, és üdvrialgás. Csakúgy, mint a copy-paste funkciónak, mely szintén az új szoftverrel érkezett. Ügyesen meg van oldva, meglepően kényelmes. Nem annyira, mint a gombokhoz szokott kezemnek a billentyűzet teljes hiánya. Egyrészt lehet, hogy a kezem túl nagy hozzá, másrészt pedig meg kell szokni, hogy merről, milyen szögből nyomjam, hogy jó legyen. Amúgy pedig látszik, hogy beletanulva, két kézzel egész szép sebességet el lehet érni.

A voice memokból is kepesek vagyunk hangüzeneteket küldeni, ez is praktikus lehet, ha Cooper ügynököt szeretnénk játszani. A fényképezőgépnél a tapizásra aktiválódó autófókusz is királyság, bár a gyakorlatban sajnos sokszor képes elmosódott fényképeket készíteni. A videó milyenségéről pedig árulkodjon ezen kis szösszenet:

 

A beépített GPS is gazdagodott a „turn-by-turn” funkcióval, illetve most már azt is megmondani, hogy éppen az adott helyzetünkben merre nézünk. Ez a beépített iránytű segítségével lehetséges, ami fizikailag (tehát nem a GPS adataira támaszkodva) adja meg az irányt; így már kétszeresen is le lehetünk védve az eltévedés ellen. A Google Maps alapú tájékozódás gördülékenysége pedig már csak a 3G sebességétől függ.

A részvényárfolyamokat is nyomon követhetjük (Apple per pillanat 167.56); az időjárást is mutatja épp Cupertinóban, szóval igazán nem lehet egy rossz szavunk sem. Az iTunes storeba sajnos nem tudtam belépni, de az App Store-t feltúrtam jobbnál jobb (persze ingyenes) programok után. Ez az egyik eszméletlen erőssége az egésznek, hiszen rányomva máris bent vagyunk a boltban, válogathatunk, kategorizálhatunk, és ami megtetszett, már telepíthetjük is. Ezek után máris érthető, hogy jelen pillanatban miért az iPhonera írt programok vannak tízszeres többségben bármilyen más platformra (a következő utána azt hiszem a Symbian) írtakkal szemben.

Kapcsolatok
Az iPhone bármilyen internetes lehetőség nélkül félkarú óriás, gyakorlatilag felesleges is használni, ezt már tudjuk régóta. Erre van kitalálva. Itthon nálam wifi van, ezen keresztül osztottam a netet, olvasgattam az RSS-feedeket a WC-n, néztem Youtube videót a körfolyosón cigizés közben, és csináltam vele mindent. A készülék így él igazán, és komolyan mondom, méltó vetélytársa egy notebooknak. Az alapvető böngészés Safarin keresztül megy, dönthető is, így jobban kihasználja a helyet, zoomolható, jobb nem is kell alapszinten. Van mailkliens is, ide a Gmailtől kezdve akár az Exchange-et is bekalapálhatjuk, és mivel lehúzza a leveleket, net nélkül is nézhetjük őket.

Ami kis csalódás, hogy a Bluetoothon keresztüli csatlakozáshoz nem minden eszközt szereti, én pl. egy régebbi Nokiámmal szerettem volna pároztatni, de folyamatosan visszadobálta. Amivel kicsit szívtam még, az a 3G volt, mert az égnek nem akarta elhinni, hogy akkor most neki lennie kéne, de egy hálózati resetelés és restart aztán csodákra volt képes és máris jött a drótnélküli áldás.

Hang és videó
Igen erős hozzáadott érték az iPod benne, bár azért ebben is vannak hiányosságok. A hozzáadott fülhallgató közepes minőség, viszont a hangerőre nem lehet panasz, mert az még a közkedvelt metrópróbát is kiállja. Elforgatva kapunk coverflow-t is, és ha megrázzuk a telefont, akkor pedig számot vált – bár ennek túl sok gyakorlati hasznát nem látom. A lejátszási csúszka elsőre pedig el volt rejtve, bár ez egy duplatappra előjött.

Amit még nem említettünk, hogy megjelent a hangvezérlés is, elég designos módon. A pánikbuttont sokáig nyomva (vagy iPodban, vagy híváskor) előjön egy kék úszkáló felület, ahol a háttérben mennek a parancsszavak. Hívásnál van lehetőségünk hívni, és megszakítani, valamint a zenelejátszóban indítani, stoppolni, és a szám információiról érdeklődni, mire egy kedves női hang válaszol nekünk. Ezek akkor nyilván jók, ha például vezetünk, vagy valami oknál fogva nem tudjuk kézzel kezelni a kütyüt, amúgy meg fancy, de túlzottan nem praktikus.

A videók lejátszása gördülékeny, kényelmes, egyedül arra kell figyelni, hogy mielőtt behúzzuk iTunesba, konvertáljuk át már iPhone formába, különben nem lesz jó. A lejátszás amúgy minden akadozástól mentes, és a képe is nagyon szép a készüléknek.

Alkalmazások
Az Appstore ingyenes részlegét böngészve a következőket húztam le, a teljesség igénye nélkül.
-Lightsaber: egy valódi fénykardot varázsol a telefonunkból, Star Wars zenével, és a csillagközi háború élményével: musthave.
-Facebook: egyszerűsítve, nagyon kényelmes módon teszi lehetővé a kommentelést, státuszüzeneteket, azonnali fotózást, és feltöltést. Végül is erre van kitalálva, és ez egy tökéletesen megfelelő felület ennek
-TwitterFon: ez pedig (meglepő módon) a Twitterhez egy handy kis alkalmazás, nekem tökéletesen bevált ő is
-eBuddy: Messenger, Gtalk, Facebook chat, ICQ, és sok más egyben. Kényelmes, jól néz ki, könnyen nyomon követhető.
-Játékok: sajnos az ingyenesek között nincsen semmilyen világrengető dolog, kellemes ideig-óráig játszható, sokszor demó dolgokat találunk
-Egyéb alkalmazások: itt aztán van minden, az állítható vibráló masszázsig (a hátra kell, nem máshová…), bérszámfejtő program, zongora, dj-hero, pingvinkilövő… azonban a valódi jó cuccokért fizetni kell

Konklúzió
• Negatívumok:
-Az akkumulátor nagyon kevés ideig bírja, ha reggel feltöltöttem 100%-ra, aztán egész nap úgymond normálisan használtam (zenehallgatás, wifi, programok használata, telefonálgatás), akkor estére már csak 30-40%-on volt, ami elég gyászos eredmény. Tény, hogy nem játszottam a fényerővel, illetve egyéb energiatakarékossági beállítással, de akkor is, ez nem túl sok.
-A hangszóró a telefon aljában van. Ez két problémát okozhat: ha játszunk fektetve a készülékkel, pont ott fogjuk, és frankón eltakarjuk vele, tehát a hang, mint olyan esetenként teljesen megszűnhet. A másik probléma akkor léphet fel, ha kihangosítóra tesszük, mivel a mikrofonnal szépen összegerjedhet, tekintve, hogy igen közel vannak egymáshoz.

• Pozitívumok:
-Az egész kezelőfelület hihetetlen módon kézreáll, a multitouch még mindig üt, és a kezelése annyira kényelmes és egyértelmű, hogy a sutba vág minden más felületet.
-A hangzása nagyon jó, mondjuk az iPod miatt ez alap is.
-Az internetes alkalmazások testreszabottsága és a sokfajta lehetőség (pl. nem kell kézzel állítgatni wifi és 3G között, automatikusan tudja) egyszerűen a tökéletes telefonná teszi ilyen téren.

A végső meglátásom az iPhone 3GS-sel kapcsolatban egyszerűen annyi, hogy kell. A szolgáltató hazai oldalán megnézhetitek a csomagokat és az árakat, valamint annyit kell még tudnotok, hogy ezen felül plusz húszezerért függetleníthetitek is.

Köszönjük a T-mobile-nak a tesztelésre biztosított készüléket.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Spiritusz

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére