Out Of Sync

Két dj, egy csapat: Sub és XS válaszolt kérdéseinkre. Szó esik zenekészítésről, a Vision Soundz szétszéledéséről, breakbeatről és esküvőről is...

-Hogyan kerültetek kapcsolatba a zenével?
Sub: -A ’90-es években kerültem komolyabb kapcsolatba a zenével, amikor is egy punk zenekarban kezdtem el basszgitározni. Különféle underground klubokban zenéltünk, voltak saját számaink, de feldolgozásokat is játszottunk. Minden koncertünkön más néven futottunk. :) Kb. 3-4 éven keresztül működtünk ebben a felállásban. 2000-ben volt egy nagy váltás, és ekkortól kezdett érdekelni az elektronikus zene (ezen belül a drum&bass). Elkezdtem bakeliteket gyűjteni, és beszereztem a szükséges eszközöket. Éjjel-nappal mixeltem, pár év elteltével kisebb klubokban kezdtem zenélni.
XS: -6 éves korom óta része a zene a mindennapjaimnak. Többféle hangszeren játszottam, ezek közül a szaxofon érdekelt leginkább. Volt egy együttesünk, sokfelé zenéltünk. Rengeteg hatás ért akkoriban, ezek valamilyen szinten még ma is meghatározóak. Kicsit tudathasadásos korszak volt ez…fura dolog úgy kiállni emberek elé zenélni, hogy tudod, hogy azt hiszik, hogy abban élsz, és otthon is azt hallgatod, amit előttük játszol…szerettem, amit csináltam, de ekkortájt már másfelé figyeltem…az első meghatározó elektronikus zenei élményeim a drum&bass-hez kapcsolódnak, és 2000 környékére nyúlnak vissza. Azonnal megfogott a dolog…tudtam, hogy ebben az őrületben nekem is részt kell vennem. Innentől kicsit felgyorsultak az események…elkezdtem mc-zni, formációk jöttek-mentek, most pedig megint belekezdtünk valaimbe. :)

-Milyen előadók voltak a leginkább hatással rátok?
-Gondolom, nem a tinédzserkori Ganxta-őrületünkre vagy elsősorban kíváncsi. :) …biztos, hogy rengeteg név ki fog maradni, de a legfontosabbak: Bad Company, Ed Rush & Optical, Kemal, LTJ Bukem, Adam Freeland, Elite Force, Atomic Hooligan, JDS, Stanton Warriors.

-Hogyan írnátok körül, amit játszotok?
-Ha stílusok szerint kategorizálunk, akkor a breakbeat a meghatározó irányvonal. Mindenképpen közönségfüggő a dolog, de a szetteket szívesen fűszerezzük kevésbé tört zenékkel. A közös nevezőt a drum&bass-ből magunkkal hozott keményebb hangzás, húzós bassline-ok, monoton(nak tűnő) ütemek jelentik. Persze egy jól felépített szettben nem csak ilyen zenék vannak, de általában ezt a részét élvezzük legjobban…vagyis azt, amikor mindenki megőrül. :)

-Milyen zenéket hallgattok otthon?
Sub: -Mostanában kevesebb időm van zenét hallgatni, mert inkább saját számokkal foglalkozom. Ha mégis úgy alakul, hogy meghallgatok valamit, akkor nagy vonalakban a következő műfajok jöhetnek szóba: drum&bass, breakbeat, chillout, break-core.
XS: -Otthon szinte semmit…ha van időm, inkább leülök, és megpróbálok valami komolyat összerakni. Zenét inkább utazás közben hallgatok. Szeretem a változatosságot, ezért elég vegyes nálam a felhozatal. Minden műfajban lehet találni valami érdekességet, ami hat az emberre, és később valamilyen formában akár a saját számokban is megjelenik. Egyébként is, a zenei horizontot folyamatosan tágítani kell. :) A következő stílusokra szinte mindig vevő vagyok: jazz, chillout, hip-hop, breakbeat, drum&bass.

-Mikor álltatok össze, hogy közösen dj-zzetek?
XS: -2004 óta zenélünk közösen, de én akkoriban mint mc működtem közre a produkcióban (Vision Soundz). Az Out of Sync-et körülbelül fél évvel ezelőtt alakítottuk.

-Miért jobb közösen játszani, mint egyedül?
XS: -Egyedül is jó zenélni, a közös szett viszont külön műfaj. Sokkal kevésbé kiszámítható, ezért izgalmasabb, és nagyobb kihívást jelent. Ilyenkor közös az élmény, egymást hajtjuk előre. :) Kicsit komolyabbra fordítva a szót, inspiráló olyasvalakivel játszani, akin látod, hallod, hogy hasonló elképzelései vannak a zenéről, mint neked, és ezeket hasonlóképpen valósítja meg.


-Sub, hHa jól tudom, Te saját zenéket is gyártasz. Jelenleg milyen programot használsz? Főleg milyen stílusú zenéket készítesz?
Sub: -Jók az értesüléseid. :) Saját számok terén mostanában a breakbeat dominál, ezeken a zenéken XS-sel közösen dolgozunk. A programok, amiket használunk: Live, Logic. Van néhány vasam is, és igyekszem folyamatosan bővíteni az eszközparkot. :)

-Szoktál dj szettbe saját zenéket is keverni?
Sub: -Igen, de mértékkel. Akkor szeretek közönség elé vinni egy számot, ha úgy érzem, hogy megérett arra.


-XS, téged eddig a közönség főleg csak mc-ként hallhatott. Minek köszönhető, hogy most dj-ként tevékenykedsz?
XS: -Az mc-zésről sem feledkeztem meg…viszont sokszor előfordul, hogy nagyobb szabadságra vágyom a zenében. Ezt mc-ként nehéz megvalósítani, mert olyankor a dj-khez kell alkalmazkodnom… viszont az milyen lenne, ha ezt a két dolgot egyszerre tudnám művelni?

-XS, milyen programot használsz keveréshez?
-Az utóbbi időben rengeteget fejlődött a NI Traktor DJ Studio-ja, én ezt használom. Meg persze gyűröm a cd-ket is, mert ahhoz is muszáj érteni.

-Honnan szerzitek be a zenéket? Kedvenc lemezbolt?
-Főleg BeatPort-on szoktunk vásárolni. Na meg Deep. :)

-Eddig főleg drum&bass-t játszottatok… miért a váltás?
-Úgy éreztük, hogy elérkezett az idő, hogy más irányba is elkezdjünk mozgolódni. Sokak véleményével ellentétben nem hisszük, hogy a drum&bass-t ki lehet nőni. Viszont az elmúlt 7-8 év alatt valamilyen szinten megszokássá vált, ezért döntöttünk úgy, hogy visszaveszünk egy kicsit a tempóból. :) Jelenleg a breakbeat jobban megmozgatja a fantáziánkat, és végülis valahol ez a kreativitás alapja.

-Honnan az Out Of Sync név?
-Olyan nevet szerettünk volna, aminek valamilyen módon köze van ahhoz, amit csinálunk, és nem túlságosan komoly, vagy erőltetett. Így sikerült. :D

-Mi a helyzet a Vision Soundz-zal? Az mc-ket sokszor látom, hallom, főleg Ludmilla mellett, de most a Freestylers bulit is közösen szerveztétek Sikztával, ha jól tudom… Hogy sikerült?
-A Vision Soundz a régi formájában nem nagyon működik. Sokminden változott, és kicsit szétszéledt a csapat. Mindenki megy a saját feje után, és talán így van ez jól… A Freestylers-party jól sikerült, teltházas buli volt. A következő hónapokban szinte biztos, hogy Marcel-ék ismét tiszteletüket teszik nálunk.

-Hol szerettek leginkább játszani?
-Esküvőn. :) Na de most komolyan: inkább a szabadtéri partykat szeretjük… van térerő… csak legyen hang is.

-Legnagyobb vágyatok, bulitok ahol szívesen játszanátok?
-Nem konkrét helyet képzelünk el. “Csak” legyen rengeteg ember, kiváló hangulat, és jó hangtechnika.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Ezt is ajánljuk

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére