2017. szeptember 8-24.

17. ARC: Geszti szerint van remény

Idén is ingyenesen tekinthetjük meg az ARC Plakátkiállítást az Ötvenhatosok terén a Városliget mellett.

Idén is ingyenesen tekinthetjük meg az ARC Plakátkiállítást az Ötvenhatosok terén, amely szeptember 8 és 24 között várja az érdeklődőket a Városliget mellett. Az idei pályázat a “Vigyázat, Civilek!” címmel került meghirdetésre, aminek célja a különböző társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet a civil szervezetek és önmagába véve a civilek kezdeményezésével. Az idei 850 beérkezett pályamunkából 85 óriásplakát került kiállításra, hogy vizuálisan is véleményt alkothassanak a mindenkit érintő, valóban komoly dolgokról.

A megnyitó előtti sajtótájékoztatót Papp Dóra nyitotta meg, a Krétakör Alapítvány ügyvezetőjeként, aki végig moderálta az egész eseményt. Bemutatta az ARC szerepének fontosságát, amely egy rendkívül jó felületet biztosít az érintett, valamint aktuális problémák kiemelésére, amik sajnos háttérbe szorultak a kevésbé fontos dolgok miatt. Bemutatásra kerültek továbbá a pályázat díjazottjai és a kiemelkedő eredményeket elért civil szervezetek és alapítványok is.

<
ARC 2017
ARC 2017
ARC 2017
ARC 2017
ARC 2017
ARC 2017
>

A zsűrinek sem volt könnyű dolga, ugyanis Oltai Kata művészettörténész és kurátor teljesen érthetően elmondta, hogy rettentően fárasztó volt végignézni a beérkezett pályázati anyagokat. Néhány pillanatban még vita is alakult ki a zsűri tagjai között a döntést illetően, de a végén egy gyors és egybehangzó eredményt sikerült megszülniük.

Igen nagy hangsúlyt fektettek a szervezők a Maciarc létrehozására is, amely a Magnet Bank és a Magyar Civil Szervezetek kezdeményezéseként alakult meg még 2015-ben. Az alapvető álláspont az volt, hogy létrejöhessen egy olyan felület, ahol a civilek egymásról is hallhatnak, ami egy igen eredményes lehetőségnek bizonyul. Ez egy olyan win-win helyzet, ahol támogatásra kerülnek a civil ügyek és több emberhez is eljuthatnak az általuk képviselt értékek.

A zsűri 12 díj kiosztása mellett döntött az idén, ahol nincs első és utolsó helyezet. Nézzük kik részesültek ebben az elismerésben!

– Amnesty International – a díjat átvette Iván Júlia emberjogi aktivista, aki szervezetével egy jobb világért küzd

– Bagázs Egyesület – A Bagon működő szervezet profilja a cigányközösségek integrálása. Segítségükkel iskoláztatják a helybéli romákat és képesítéshez juttatják őket, hogy teljes értékű tagjai lehessenek a társadalomnak. Képviselőjük úgy fogalmazott: “Mi esélyt adunk és nem segélyt.”

– Egy Csepp Figyelem Alapítvány – Gémes Renáta arra hívta fel a figyelmet, hogy igen fontos ügyünk a cukorbetegség felismerése és megelőzése, hiszen plakátjukon is az szerepel: “Naponta 10 lábat amputálnak a cukorbetegség miatt”

– Független Diákparlament – A legfiatalabb civil aktivista, Nagy Máté egy valóban demokratikus ügyet szolgál. Kezdeményezésük arra szakosodik, hogy a fiatalok is lehetőséget kaphassanak a közügyekbe való értelmes beleszólásba

– Hintalovon Alapítvány – Olyan gyermekjogi programokat működtetnek, ahol éreztetik a gyerekekkel, hogy ők egyenrangú felek és partnerek, ezenkívül felvázolta a plakátjukon is szereplő gyermekek legfontosabb jogait.

– Magyar Rett Szindróma Alapítvány – Szűcs Alexandra felvázolta, hogy többet kellene foglalkozni ennek a nem gyógyítható és nagyon ritka genetikai betegségnek a részleteivel, ami kizárólag csak a lányokra veszélyes. 90 halmozottan sérült lány családjával van kapcsolatuk és szeretnék a lehető legtöbb segítséget megadni nekik.

– Magyar Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetsége – kiemelték, hogy a vakoknak és a gyengén látóknak ne legyen a továbbiakban akadálya a hétköznapi életnek, hiszen nekik is ugyanúgy joguk van lehetőségükhöz mérten teljes értékű életet élni.

– Suhanj Alapítvány – Gusztos Péter felvázolta, hogy az alapítványon belül a triatlon sportágban szerveznek programokat testi fogyatékkal, vagy végtaggal nem rendelkező személyeknek. A Suhanj Fitnesst is létrehozták már a Jászai Mari téren, ami egy tökéletesen akadálymentesre kialakított edzőterem lett.

– Unicef Magyarország – A szervezet magyarországi kommunikációs igazgatója, Kádár Anna elmondta, hogy a gyermekbántalmazásra fontos fektetni nagyobb hangsúlyt és azon belül is társadalmunkban egyre jobban teret nyerő online bántalmazásokra kell a figyelmet fordítani.

– Vigyél Haza Alapítvány – Óvári András nyilatkozatott tett arról, hogyan segítenek az árva kutyákat örökbeadni

– Present Pefect Egyesület

– Adj Hangot Egyesület

ARC 2017 / Fotó: Szófia Szvoboda / facebook.com/ArcMagazin

ARC 2017 / Fotó: Szófia Szvoboda / facebook.com/ArcMagazin

 

A civil díjakat Glázer Attila: Engedély nélkül nem segítek senkinek c. műve, Gollowitzer Szabina: A vizes VB költségvetésétől ments meg Uram minket, végül Pásztor Dániel: Az értékes vödör c. alkotásaik kapták.

Ezenkívül három különdíj átadására is sor került. Bartha László lánykérésről szóló plakátjára valóban érdemes nagy figyelmet szentelni, hiszen humora és üzenete is elérte a célját. Barbara igent mondott neki a következő plakát láttán: “Állítsuk meg a nőtlenséget! Tompek Barbara légy a feleségem!”

Heltai Ákos: Pipa vagyok c. plakátja is nagy sikert aratott, aminek pusztán annyi az egyszerű üzenete, hogy mindenki azt és úgy gondol, ahogyan akar.

Végül a harmadik különdíj tulajdonosa Nagy-Balogh Györgyi lett, Zászlónk című pályázatával. Mondanivalóját a nemzeti színű trikolorral fogalmazta meg, ahol a piros szín túlnyomó többségben szerepelt, míg a fehér és a zöld kevésbé. Jelentése, hogy nincs rendben az egyensúly. Valamiből túl sok van, valamiből pedig rettentően kevés és ez nem az államot képviseli. De szerencsére mindig van remény.

A díjátadó végezete előtt Geszti Péter és Bakos Gábor is, az ARC főszervezői úgy nyilatkoztak, hogy ebben a kezdeményezésben vizuálisan is meg lehet fogalmazni a mondandót, ami egy hatalmas érték.

 

ARC 2017

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Képző

Találd meg a helyed!

mai bulik
buli helyek
kocsma/bár
étterem / kávézó / teázó
divat/design-shop
mozi
múzeum / galéria
színház
bubi - közbringa
gyorsétterem
dohánybolt
strand / fürdő / wellness
Az Antropos.hu térképet folyamatosan bővítjük, ha szerinted valami hiányzik róla, akkor ITT üzenhetsz a szerkesztőknek!

Hozzászólások

lap tetejére